KEIHÄÄNHEITON HISTORIAA: PYÖRÄHDYSTYYLI

1800-luvulla keihäänheittoa harjoitettiin myös tarkkuuskilpailuna. Sellaiset ovat ihan mukavia harjoituksena vieläkin. Vuosisadan vaihteen tienoilla viralliset keihäskilpailut olivat kahden käden kilpailuja, jossa yhteistulos ratkaisi. Virallinen maailmanennätys oli noin 114 metriä. Kilpailtiin myös ilman juoksuvauhtia. Heitettiin neliöstä, jonka halkaisija oli 2,5 metriä. Jotkut keksivät ns. vapaan tyylin, missä keihästä pidetään kiinni sen takapäästä ja tuetaan keskeltä. Tällä tyylillä keihäs saatiin vauhditta lentämään pitemmälle kuin normaalilla tekniikalla. Se kiellettiin vuonna 1913.


1956 PENTTI SAARIKOSKI, FINLAND 99,25!

Mielenkiintoinen ja lähes uskomaton tarina sisältyy pyörähdystyyliin. Sen keksivät ilmeisesti espanjalaiset, jotka olivat harmistuneet Pohjolan poikien ylivoimaan keihäänheitossa. Ainakin heiltä on lähtöisin tyylin nimi "BARRA VASCA". Pyörähdystyyli kiellettiin vaarallisuutensakin vuoksi vuonna 1956. Mutta sen taitajia ehti kehittyä Suomessakin. Uskottava on aikakirjoihin tallennettu tieto, että pyörähdystyylillä on Suomessa heitetty pitemmälle kuin millään muulla tekniikalla, 75 cm vaille 100 metriä! Raumalainen Pentti Saarikoski sai 800 g koivukeihään lukemiin 99,25. Tyylissähän pidetään kiinni keihään keskeltä, ja saippualla tai vastaavalla liukastusaineella vähennetään kitkaa loppuriuhtaisussa. Varmasti kiekkomiehet nykyisinkin olisivat melkoisia keihäänpyöräyttäjiä tuolla tyylillä.

Pienempiä muutoksia keihäänheiton sääntöihin on tullut monesti. Vuonna 1986 miesten keihään painopistettä siirrettiin 4 cm eteenpäin. Kentät eivät enää riittäneet liitokeihäskaarille. Itä-Saksan Uwe Hohn oli heittänyt jo yli 104 metriä. Vuonna 1991 kiellettiin Miklos Nemethin kehittämä urakeihäs. Rypyillä ja urilla saatiin liito-ominaisuuksia kuten Golfpalloon. Kimmo Kinnunen heitti sillä yli 90 metriä MM-kisoissa. Mallin maailmanennätys jäi Seppo Rädylle 96,96. Vuonna 1999 naisten keihään painopistettä siirrettiin 3 cm eteenpäin. Vanha ennätys jää Petra Felkelle, 80,00. Tuloksessa on jo hormonienkin makua. Tsemppiä Mikaela Ingbergille ja muille puhtaille suomalaistytöille! Lasten 400 gramman keihäänkin painopistettä tulisi siirtää pari senttiä eteenpäin, ettei pettymyksiä tulisi, ja mittamiehet saisivat hyvällä omallatunnolla liputtaa valkoista.

KEIHÄÄNHEITTOLINKIT

HOME